Hobby

Procesy przygotowania wina

Procesy przygotowania wina
Posted: Marzec 3, 2018 o 3:25 pm   /   by   /   comments (0)

Wino jest alkoholem powszechnie przez każdego znanym. Wino jest uzyskiwane w wyniku fermentacji soku z winogron. Jak również wiadomo mamy dużo rodzajów wina. Istnieją setki odmian oraz smaków. Wszystko zależy od szczepów winogron. Wino pochodzi z Kaukazu. Najpierw uprawą winorośli zajęto się w Azji Mniejszej, kolejno w Grecji i Itali, a z tąd wraz z rozrostem imperium rzymskiego rozpowszechniła się na terenie Francji, Portugali, północnej Afrycje oraz Hiszpani.

Proces winifikacji nie da się opisać jednoznacznie, ponieważ istnieją setki różnych jego odmian, które zależą od regionalnych tradycji i uwarunkowań. Lecz mniej więcej przebiega on tak, że najpierw następuje przygotowanie moszczu, czyli z winogron wyciskany jest sok na specjalnych prasach. Kolejno następuje fermentacja. Ten proces przeprowadzić można na wiele sposobów. Nie raz można pozwolić na samorzutną fermentację w temperaturze otoczenia, a czasem dokładnie trzeba kontrolować temperaturę i skład drożdży. Następnym czynnikiem jest filtrowanie i klarowanie. Mieszaninę, którą otrzymujemy po fermentacji poddaje się filtracji.

Jeśli mamy do czynienia z winami np białymi to filtrację przeprowadzać trzeba kilkakrotnie. Ostatnim procesem przy produkcji win jest jego dojrzewanie. Wino trzeba wtedy przechowywać w odpowiednich warunkach. Pierwszy etap dojrzewania trwa od pół roku do 3 lat. Wino leży wtedy w dębowych lub metalowych beczkach. Kolejno wino przelewa się do butelek, w których wino może dojrzewać jeszcze latami. Jednak nie jest tak za każdym razem. Są wina, które nie mają potencjału dojrzewania i pije się je praktycznie zaraz po wyprodukowaniu. 

Procesy przygotowania wina
5 (100%) 1 vote